De van Wijhe’s van Echteld

Het wapen van de Van Wijhe’s van Echteld

Hoofdstuk 1
Twaalf generaties en bijna 500 jaar in Echteld.

Algemeen overzicht van de Van Wijhe’s van Echteld over de gehele periode van 1271 tot 1754. 

Naar het verhaal….

Hoofdstuk 2
De eerste 2 heren van Echteld van 1271 tot 1350.

De geschiedenis van Jordaen van Wijhe, de 1e heer, en Johan van Wijhe de Oude, de 2e heer. Ook de geschiedenis van hun kinderen en kleinkinderen is hier beschreven. Heel boeiend is het verhaal van Walraven (Johanszoon) van Wijhe en zijn kinderen. Een van Walravens kinderen stond aan de wieg van de Hernense Van Wijhe tak. Willem Walravenszoon stond aan de basis van 2 Duitse universiteiten. Hij werd later secretaris van twee Utrechtse bisschoppen en speelde een rol bij de totstandkoming van de Tielse Kroniek.

Naar het verhaal….

Hoofdstuk 3
De Middeleeuwse periode van 1350 tot 1399, dichter bij de hertog.

In de Middeleeuwse periode van 1350 tot 1399 waren Johan van Wijhe de Jonge, de 3e heer, en Otto van Wijhe de 4e heer van Echteld. Hun geschiedenis is hier beschreven. Hertog Willem van Gelre kwam aan de macht in Gelre. Zijn bewind bracht grote bloei in het hertogdom. Hertog Willem reisde veel en was vaak op oorlogspad. Het is heel boeiend dat Jorde van Wijhe Otto’s zoon, raadsheer was van de hertog en als enige Van Wijhe in 1400 op de Codex (lijst van edelen/leenmannen rond de hertog) voorkwam. In 1390 reisde Jorde van Wijhe met hertog Willem naar Engeland. In 1395 kwam de vrouw van de hertog, Catharina van Beieren, naar Echteld ter ere van de doop van Jordens kind. Een kleinkind van Johan van Wijhe de Jonge stond aan de wieg van de Arnhemse Van Wijhe tak.

Naar het verhaal…..

Hoofdstuk 4
De Wijenburg in brand en het verlies van de zelfstandigheid.

De Middeleeuwse periode van 1399 tot 1520. Otto van Wijhe de 5e heer, Jorde van Wijhe de 6e heer en Otto van Wijhe de 7e heer waren de heren van Echteld in deze periode. Boeiend is het verhaal van de 3 dochters van Jorde die allemaal het klooster ingingen (in Arnhem en in Keulen). Aan het eind van deze periode kreeg Otto van Wijhe de 7e heer van Echteld ruzie met hertog Karel van Gelre. De Wijenburg werd eerst in brand gestoken en uiteindelijk werd in 1495 het kasteel een huis van de hertog. De Van Wijhe’s van Echteld waren hun eeuwenlang gekoesterde zelfstandigheid kwijt.

Naar het verhaal….

Hoofdstuk 5
Jasper van Wijhe, de 8e heer, een bijzondere man.

In de Vroegmoderne Tijd was van 1520 tot 1568 Jasper van Wijhe de 8e heer van Echteld. Het was de tijd in de aanloop naar de 80-jarige oorlog. De tijd van Luther en de beeldenstorm. In 1566 begon onder leiding van Willem van Oranje de oorlog met de Spaanse overheerser van Nederland. Jasper van Wijhe moest proberen om ondanks het verlies van de zelfstandigheid de Wijenburg weer meer elan te geven. Van Jasper is een schilderij bewaard gebleven. Jasper verbouwde en verfraaide de Wijenburg. Hij liet zijn twee oudste zonen Otto en Johan in Frankrijk studeren.

Naar het verhaal….

Hoofdstuk 6
Otto van Wijhe en zijn zoon Reinier tijdens de 80-jarige oorlog.

De Vroegmoderne Tijd van 1568 tot 1657. Otto van Wijhe was de 9e heer van Echteld en zijn zoon Reinier de 10e heer. De 80-jarige oorlog speelde een grote rol in hun leven. Otto trouwde met Christina van Wijhe van Hernen. Een huwelijk om twee Van Wijhe-takken bij elkaar te brengen. Otto verloor rond 1600 het touwtrekken om kasteel Hernen. Kasteel Hernen kwam in handen van de families Van Rechteren en Van Reede. De familie Van Wijhe van Echteld had het nakijken! Er zijn portretten bewaard gebleven van Otto en zijn zonen. Onze reproducties van deze portretten hangen nu in de Ridderzaal van de Wijenburg.

Naar het verhaal…

Hoofdstuk 7
De laatste Van Wijhe’s op de Wijenburg.

De periode van 1657 tot 1754. Toen Reinier van Wijhe de 10e heer overleed liet hij geen nageslacht na dat hem kon opvolgen. Gelukkig was er de 19-jarige Otto nog, een zoon van Christiaan van Wijhe, Reiniers oom. Deze Otto studeerde in Leiden. Hij was tot zijn dood in 1732 liefst 75 jaar de 11e heer van Echteld! Zijn zoon Christiaan Reinoud van Wijhe werd vervolgens de 12e heer van Echteld. Zijn enige zoon Otto overleed voor zijn vader zodat er geen mannelijke opvolger was. Na het trieste overlijden van Christiaans dochter Johanna Wilda van Wijhe in 1754 kwam er een einde aan de Van Wijhe’s op de Wijenburg. De Wijenburg kwam in bezit van Willem van Wassenaer de man van Johanna Wilda van Wijhe.

Naar het verhaal….