Vrienden van de Wijenburg
   
  Home > Over de vrienden > Nieuws  
  Nieuws  
  Een nieuw boeiend verhaal: Falsificaties of Spielerei?


Opwinding was er tijdens een beurs in de Rai te Amsterdam in 1999. Particuliere verzamelaars ontdekten hier een heel oud album amicorum. Ze konden hun ogen niet geloven en realiseerden zich dat snel handelen was geboden. Ze besloten ter plekke tot onmiddellijke aankoop. De oorspronkelijke eigenaar van dit zojuist ontdekte album bleek Otto van Wijhe de 9e heer van Echteld. Dit unieke boekje was zijn 2e album amicorum. In de periode maart tot eind september 1563 verzamelde Otto tijdens zijn studie in Douai in dit 2e album 15 inscripties. In 1565 ging Otto weer naar Echteld terug en in 1567 wordt in het 2e album nog een laatste bijdrage voor Otto genoteerd. Maar na deze inscriptie is er iets heel merkwaardigs aan de hand.

Er volgen nu 12 bijdragen, niet bestemd voor Otto, maar voor ene Johan van Wijhe. Johan van Wijhe heeft het 2e vriendenboekje van Otto niet alleen gebruikt voor bijdragen van medestudenten. Hij heeft ook "falsificaties" aangebracht door in oude bijdragen voor Otto van Wijhe de naam Otto te veranderen in Johan! Op het eerste blad, waarop fier het Van Wijhe-wapen prijkt, is de onderkant afgescheurd. Kon Johan van Wijhe het niet verdragen dat hier de naam van Otto stond? Is hier sprake van afgunst en ruzie binnen de Van Wijhe-familie of was het gewoon een "Spielerei" van twee jongelui?  

Het afgelopen jaar is er veel gezocht naar wie deze Johan van Wijhe was. Tot nu toe zonder resultaat.

Hoe kunnen de raadsels rond het 2e album amicorum van Otto van Wijhe worden opgelost?

Van de verzamelaars die het 2e album amicorum van Otto van Wijhe aankochten mochten wij voor onze website foto's maken van de bijdragen in dit vriendenboekje.
Enkele van deze foto's zijn te zien in het nieuwste boeiende verhaal op onze website.


U
kunt het nieuwe boeiende verhaal vinden onder Boeiende Verhalen / Falsificaties of Spielerei. 

 

 

 
« Terug naar het nieuwsoverzicht


 
     
  lijn