Vrienden van de Wijenburg
   
  Home > De Kerk > De eerste keuze van Otto van Wijhe  
  De eerste keuze van Otto van Wijhe  
 
Door de Reformatie werd het collatierecht aan de proosdij van Oud-Munster onttrokken. Het aanstellen van een pastoor was ook niet meer nodig. Door de veranderingen van allerlei kerkelijke instellingen en regels moest de procedure rond de aanstelling van predikanten opnieuw worden geregeld.

Wat een kans voor Otto van Wijhe, de 9e heer van Echteld. In 1596 verwierf hij dan eindelijk het lang gekoesterde collatierecht. De heer van de Wijenburg mocht voortaan de nieuwe predikant benoemen. In 1608 diende deze gelegenheid zich voor het eerst aan. Makkelijk was het niet om een geschikte kandidaat te vinden. Door de ruime financiële middelen gingen alle nieuw afgestudeerde studenten naar grote steden. Het is opvallend dat in deze omstandigheid Otto van Wijhe zijn oog liet vallen op Bernherus Vezekius, een jonge telg uit een domineesgeslacht van het eerste uur uit Deventer. Bernherus had alles meegekregen van de omwenteling in Deventer (rond 1580).

Otto’s broer Stees (toen nog katholiek) woonde in die tijd in Deventer en kende ongetwijfeld de familie Vezekius (toen al protestant) van de felle strijd tussen katholieken en protestanten. Bernherus Vezekius, de eerste “Van Wijhe”-dominee van Echteld, had zijn opleiding gehad aan de nieuwe universiteit van Leiden.

In zijn netwerk zaten veel mensen die een rol speelden in de ontstaansgeschiedenis van de Republiek, zoals Hugo de Groot, Uyttenbogaert en Arminius. De nieuwe predikant stond midden in de turbulente ontwikkelingen van de Republiek.

 
     
  lijn